Pszenny, żytni, a może mieszany? chleb jest nieodłącznym
elementem naszej tradycji i jednym z podstawowych składników zdrowej diety.
Niektórzy podczas odchudzania decydują się na całkowite wyeliminowanie
pieczywa, sądząc, że jest bardzo tuczące. To błędne myślenie.
Chleb dostarcza nam błonnika
i węglowodanów, które są niezbędne w zbilansowanej diecie, jednak tak jak z każdym
składnikiem jadłospisu – wszystko należy stosować z umiarem. Światowa
Organizacja Zdrowia podaje, że optymalną ilością chleba, jaką powinniśmy
spożywać, jest 250 gramów dziennie.
Chleb krojony w folii
Pokrojony
przez producenta chleb w folii to duża wygoda dla konsumenta, ale to ten rodzaj
produktu jest szczególnie niebezpieczny dla zdrowia. Chleb krojony zawiera
zwykle więcej tłuszczu, cukrów, konserwantów i polepszaczy niż ten
tradycyjny, dzięki czemu zachowuje świeżość przez dłuższy czas.
Folia,
w którą opakowany jest chleb, zatrzymuje wilgoć, co przyśpiesz rozwój pleśni, a kiedy wyjmiemy takie pieczywo
z folii, dość szybko schnie, wygina się i kruszy.
Rodzaje chleba :
Powszechnie
twierdzi się, że im bardziej biały
chleb, tym jest mniej zdrowy. Ale czy wiesz, dlaczego tak
jest? To czy chleb jest zdrowy, czy nie, zależy od mąki, z której jest
wykonany. Ziarna zbóż zawierają składniki odżywcze, a najwięcej z
nich znajduje się tuż pod skórką, w tzw. warstwie aleuronowej. Tej najbardziej
wartościowej części pozbywamy się w momencie przemiału ziarna na pył, a więc
podczas produkcji mąki.
Wartościowe
składniki pozostają jedynie w czasie produkcji mąk słabo oczyszczonych –
ciemnych. Zatem im bardziej oczyszczona i jasna mąka, tym mniej w niej witamin
i innych składników odżywczych. Czym różni się mąka pszenna od żytniej? W mące pszennej
znajduje się więcej białka, magnezu oraz witamin B1 i PP. Z kolei
mąka żytnia jest bogatsza o witaminę B2, mangan i cynk.
Chleb owsiany na zakwasie
Jedną
z najzdrowszych odmian chleba jest ten wykonany na zakwasie żytnim, na bazie otrębów owsianych.
To właśnie otręby decydują o walorach zdrowotnych chleba – nic tak
rewelacyjnie nie reguluje pracy przewodu pokarmowego.
Otręby
wpływają na obniżenie
poziomu tzw. złego cholesterolu i cukru w organizmie. Ponadto
działają w jelitach jak miotełka, usuwając kwasy żółciowe, toksyny i metale
ciężkie. Otręby nie tuczą, za to dostarczają dużo energii.
Chleb kukurydziany i gryczany
Chleb
można wykonać z każdego rodzaju mąki. Oprócz tych wykonywanych na bazie mąki
pszennej bądź żytniej, coraz większą popularnością cieszą się pieczywa wykonane
z innego rodzaju mąki. I tak chleb upieczony na bazie mąki kukurydzianej to nie
tylko bogactwo błonnika, ale także witamin A, D i E. Jego największym atutem
jest brak glutenu.
Podobną
zaletę ma chleb wykonany
na bazie mąki gryczanej. To ten rodzaj mąki charakteryzuje się
dużą zawartością magnezu (251mg/100g), potasu (577mg/100g), fosforu
(337mg/100g), cynku (3,1mg/100g), żelaza (4,1mg/100g) i wapnia (41mg/100g).
Zawiera również wartościowe aminokwasy, jak np. lizynę, która wpływa na odporność,
i tryptofan, który wspomaga pracę serca.
Chleb pełnoziarnisty
Najpopularniejszym
rodzajem chleba jest chleb pszenny. Jego zaletą jest to, że jest lekkostrawny,
dzięki czemu z powodzeniem mogą go spożywać osoby cierpiące na problemy
trawienne i wrzody żołądka. Ponadto zawiera nierozpuszczalny błonnik, który
zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego.
Jeżeli
decydujesz się na zakup chleba pszennego, sprawdź, czy jest pełnoziarnisty i
wykonany w całości z mąki pszennej, bez dodatków ulepszających. Niestety
większość pszennych chlebów wykonuje się z oczyszczonej mąki i to z jednej
tylko części ziarna – bielma, które zawiera śladowe ilości składników
odżywczych, jak: magnez, wapń, błonnik i białko. Dlatego zawsze wybieraj
najciemniejszy rodzaj pieczywa.
Chleb żytni
Jest
mniej popularny niż pszenny i nie każdemu odpowiada jego smak. Ale to właśnie
chleb żytni jest jedną z najzdrowszych opcji pieczywa. To on zawiera najwięcej
błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit, witamin z grupy
B, wpływających na system nerwowy, oraz żelaza –
podstawowego składnika krwi, którego niedobór prowadzi do anemii.
Ponadto
pieczywo żytnie nie podnosi tak szybko jak chleb pszenny poziomu glukozy we
krwi. Chleb żytni
polecany jest tym, którzy się odchudzają – syci bardziej
niż chleb pszenny, w dodatku jest mniej kaloryczny. Z powodzeniem mogą go jeść
osoby zmagające się z wysokim cholesterolem lub cukrzycą. Niestety, jest
ciężkostrawny, dlatego powinny go unikać osoby chore na wrzody żołądka.
A wy jaki chleb spożywacie :) ?
źródło : https://portal.abczdrowie.pl/jaki-chleb-jest-najzdrowszy
Ja w sumie dużą uwage skupiam na tym co jem i nie tylko ze wzgledu na to, ze jestem kucharzem ale też dlatego, że wole sporzywać rzeczy mniej przetworzone i zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/11/blue-denim.html